Urban Sports Week Amsterdam terug op 23 en 24 oktober 2021

Op 23 en 24 oktober 2021 staat Amsterdam opnieuw in het teken van Urban Sports tijdens de Urban Sports Week Amsterdam (USWA). De gemeente Amsterdam trekt daarbij, net als de drie voorgaande edities, samen op met verschillende Amsterdamse urban sportscommunities, Topsport Amsterdam en TIG Sports. Gezamenlijk verwachten zij ook dit jaar een mooi en sfeervol evenement neer te zetten met urban sporten zoals BMX, inlineskaten, skateboarden, freerunnen, breaking, 3×3 basketball en futsal. Dit jaar niet op het Museumplein zoals in 2017 en 2019, maar op drie andere locaties in de stad.

Tijdens de laatste editie in 2019 genoten urban sports fanaten en bezoekers van de beste urban sports disciplines op meerdere locaties verspreid over de stad. De finales van de WK 3×3 Basketball, de BMX finales en de finales van het skateboarden op het Museumplein waren, mede door het prachtige weer, mooie publiekstrekkers.

Amsterdam en Urban Sports passen bij elkaar

© Jarno Schurgers

Breedte- en topsport

Deze herfstvakantie krijgen urban topsporters wederom een passend stedelijk podium in Amsterdam om hun skills te laten zien. Voor de fans is het een unieke kans om de beste nationale en internationale atleten in actie te zien. En voor de vele amateur deelnemers is het een kans hun kunsten te tonen en van elkaar te leren. De toegang is gratis maar bezoekers moeten zich wel via de website aanmelden, zodat aantallen in de gaten gehouden kunnen worden. Afhankelijk van de dan geldende overheidsmaatregelen wordt er een maximaal aantal bezoekers toegelaten op de verschillende locaties.

Het is snel en spectaculair en bovendien een laagdrempelige vorm van voetbal

Drie locaties

In het vierde weekend van oktober kunnen bezoekers terecht op drie locaties in de stad. De centrale markthal wordt omgetoverd tot een sportparadijs waar bezoekers terecht kunnen voor clinics en demo’s van onder andere freerunning en breaking. Ook liggen er drie 3×3 basketball velden en een voetbal veld waar futsal (zaalvoetbal) gespeeld wordt. Skatepark NOORD en House of Urban Sports (HUS) zijn twee veelzijdige skateparken. Deze multifunctionele ruimtes worden ingezet voor wedstrijden van urban sporten als inlineskaten, skateboarden en BMX. Het volledige programma is binnenkort te vinden op de website www.uswa.nl.

Futsal nieuw tijdens USWA

Een nieuwe urban sport die dit jaar wordt toegevoegd aan de Urban Sports Week Amsterdam is futsal. Nederland is van 19 januari tot en met 6 februari 2022 gastheer van het UEFA Futsal EURO 2022. De KNVB grijpt het Europees kampioenschap aan om de stedelijke jeugd met verschillende achtergronden beter te bereiken en aan het voetballen te krijgen. “Futsal is daarvoor heel erg geschikt”, weet Gijs de Jong, toernooi directeur is voor UEFA Futsal EURO 2022. “Het is snel en spectaculair en bovendien een laagdrempelige vorm van voetbal. Wij geloven in de maatschappelijke kracht van het EK Futsal en de kansen die het biedt om de stedelijke jeugd bij het voetbal te betrekken.”

Amsterdam: de sportieve stad

Wethouder Simone Kukenheim (Sport) presenteerde begin juni dit jaar de Agenda Urban Sports tijdens de feestelijke opening van het indoor skatepark House of Urban Sports en zei: “Amsterdam en Urban Sports passen bij elkaar. Voor iedereen toegankelijk, de stad als speelveld en sporten wanneer en met wie je wilt. Urban Sports gaat ook over de ontwikkeling van jonge mensen: over het ontdekken van grenzen, onderdeel worden van een community, een nieuwe lifestyle, anders kijken naar de ruimte in de stad en het leven om je heen en je creativiteit ontdekken. Het gaat dus niet alleen om het sporten of het bewegen, maar juist ook om de hele cultuur eromheen. Juist die cultuur is voor velen de motivatie om te blijven sporten. We willen Urban Sports een serieus podium bieden in Amsterdam. Met de Agenda Urban Sports zorgen we ervoor dat Amsterdammers die geïnteresseerd zijn alle passende mogelijkheden en faciliteiten krijgen.”

Meer Nieuws

Hoogtepunten van de afgelopen dagen

Hoogtepunten van de afgelopen dagen

Urban Sports Week in Nieuw-West

Urban Sports Week in Nieuw-West

Amsterdam vol freerunners, skaters en straatvoetballers tijdens Urban Sports Week

Amsterdam vol freerunners, skaters en straatvoetballers tijdens Urban Sports Week