Het event

Urban Sports Week Amsterdam & WK 3×3 Basketball

De WK 3×3 Basketball wordt georganiseerd door de sportmarketingbureaus House of Sports en TIG Sports, in samenwerking met de Nederlandse Basketballbond en Topsport Amsterdam. De Urban Sports Week Amsterdam is een initiatief van de gemeente Amsterdam, Topsport Amsterdam, TIG Sports en urban communities in de stad.

 

100.000 bezoekers in 2017
In 2017 genoten urban sports fanaten en bijna 100.000 bezoekers van de beste urban sports disciplines op meerdere locaties verspreid over de stad. De finales van de EK 3×3 Basketball, BMX, Roller freestyle en het skateboarden vonden allen plaats op het Museumplein. Dit waren, mede door het prachtige weer, grote publiekstrekkers.

Breedte- en topsport
Urban topsporters krijgen in Amsterdam ook in 2019 een passend stedelijk podium om hun skills te laten zien. Voor de fans is het een unieke kans om de beste nationale en internationale atleten in actie te zien. En voor de vele amateur deelnemers is het een unieke kans hun kunsten te tonen voor een groot publiek. De toegang voor de fans is gratis met uitzondering van de WK 3×3 Basketball dat in een speciaal ontworpen stadion gespeeld zal worden en waar vanaf vandaag tickets voor te koop zijn.

Buiten dit stadion is echter ook van alles te beleven op het gebied van 3×3 basketball en andere urban sporten zoals freerunnen en boulderen. De gemeente Amsterdam, de Nederlandse Basketballbond en de Amsterdamse basketbal verenigingen organiseren, in aanloop naar de WK 3×3 Basketball, activiteiten op pleinen en bij verenigingen in de stad om jongeren enthousiast te maken voor 3×3 basketball via de campagne WE HERE. Amsterdam.

Focus op olympische disciplines
BMX, Inline skaten, skateboarden en 3×3 basketball zijn opnieuw de belangrijkste disciplines met het meeste aantal deelnemers. BMX, skateboarden en 3×3 basketball zijn debuterende olympische disciplines tijdens de Spelen van Tokyo in 2020. Na het succes van de Europese kampioenschappen 3×3 basketball in 2017, strijden dit jaar twintig mannen- en twintig vrouwenteams om een podiumplek tijdens de Wereldkampioenschappen 3×3 Basketball.

Amsterdam: de sportieve stad
In de aanloop naar USWA wordt via het Amsterdamse sportstimuleringsprogramma Topscore op 75% van de lokale middelbare scholen aandacht besteed aan urban sports. De USWA sluit mooi aan bij de sportcultuur van de stad, het in beweging brengen van de Amsterdamse jeugd  en de sportvisie van de stad richting 2025.  Landelijk doen er 15 steden mee aan het 3×3  basketball sportstimulerings -programma. Waarbij de beste teams van de middelbare scholen het tijdens de WK 3×3 Basketball tegen elkaar opnemen voor de titel Nederlands Kampioen. Net als in 2017 kunnen vooral jonge bezoekers binnen de zogenaamde ‘Urban Playground’ ook dit jaar aan verschillende urban sporten deelnemen.