Balestra: ‘NK freerunnen op USWA alles of niets’

door: Mascha de Jong 

 

AMSTERDAM – Het bestaansrecht van de Urban Sports Week Amsterdam (USWA) is met de organisatie van de vijfde editie stevig bevestigd. Maar liefst vijftig evenementen in elf dagen tijd – op het gebied van urban sports, lifestyle en cultuur – vinden vanaf donderdag plaats door de hele stad. Freerunner Luciano Balestra kijkt uit naar de openingsdag als het NK voor zijn onderdeel wordt georganiseerd. Voor mij is het alles of niets.”

 

Luciano Balestra (27) is de belichaming van het Nederlandse, en dus ook zeker van het Amsterdamse, freerunnen. Mijn visie is de sport zo groot maken als voetbal”, zegt de Amsterdammer.’ Het moet net zo gewoon worden als buitenspelen met je vrienden. Qua uitstraling is iedereen enthousiast, nu moeten alleen nog veel meer mensen het freerunnen gaan beoefenen.” Balestra promootte de afgelopen jaren de jongen sport, organiseerde evenementen en hielp met zijn bedrijf Jump Freerun mee aan meer professionele infrastructuur. Dat ging wel ten koste van zijn prestaties. „Ik had de laatste jaren veel last van blessures. Dat was ook best logisch, want met een druk hoofd kan je niet volledig gefocust rennen en springen. Dus ik moest keuzes maken. Ik ben nu 27, het kan nog net een paar jaar. Ik ga tot 2024 volledig voor de sport. Dat betekent zeker tien trainingen in een week. Maar die tijd wil ik erin stoppen, nu het nog kan.” 

Zijn laatste wapenfeit als organisator was samen met zijn zakenpartners Gaetano Carretto en Mark van Swieten het Nederlands kampioenschap freerunnen naar Amsterdam halen. We kenden de exposure van de USWA en we wilden voor het freerunnen een podium. De USWA is ook upcoming, dus dat past heel goed bij elkaar”, blijkt Balestra een kort moment terug op zijn ‘andere’ werk. 

Hij hoop nu vooral heel goed te presteren op het NK, donderdagmiddag 16 uur in Riekerhaven in Nieuw-West. Alles valt of staat met die prestatie”, legt hij uit. “Over twee maanden staat het wereldkampioenschap op het programma in Japan. Omdat onze sport nog niet zo georganiseerd is als veel andere sporten vanuit een bond, moet ik alles zelf bekostigen voor het WK. Als ik daarheen ga als Nederlands kampioen is het toch een stuk gemakkelijker geldschieters te strikken. Die heb ik eigenlijk wel nodig.” 

Met zijn achtergrond als grote regelaar in de sport kan Balestra het toch niet laten zijn visie nogmaals los te laten op de huidige staat van de sport. Freerunnen heeft alle potentie en is ook bezig met de olympische status. Als ze die krijgt, zal het eerste evenement op z’n vroegst in 2028 worden georganiseerd. Ik verwacht dan wel gestopt te zijn. Ik hoop dat het tegen die tijd beter geregeld is voor de sporters. Dat meerdere worden ondersteund en niet alleen de Nederlands kampioen.” 

Tijdens de USWA van 18 tot 28 augustus worden onder meer ook de Nederlands kampioenschappen 3×3 basketball en Panna Knock Out georganiseerd. 

Meer Nieuws

USWA hoogtepunt van urban community

USWA hoogtepunt van urban community

Urban Sports Week Amsterdam van 25 augustus tot 3 september 2023

Urban Sports Week Amsterdam van 25 augustus tot 3 september 2023

Hoogtepunten van de afgelopen dagen

Hoogtepunten van de afgelopen dagen