USWA hoogtepunt van urban community

De laatste week van de zomervakantie vond de 6e editie van de Urban Sportsweek Amsterdam (USWA) plaats. Op meer dan 30 locaties in de stad bracht de USWA sport, lifestyle en cultuur samen. Met het grote aanbod activiteiten, een goede opkomst en commitment voor de toekomst vanuit de urban communities werd 2023 een editie waar we als medeorganisator trots op zijn.

Van 25 augustus tot en met 3 september maakte Amsterdam ruim baan voor onze enthousiaste urban sports communities. Amsterdammers konden kijken naar of meedoen aan de (meestal) gratis activiteiten als inlineskaten, freerunning, BMX-rijden, breaken, skateboarden en 3×3 basketbal. Maar ook wat minder bekende urban sports kwamen aan bod. Voor ieder wat wils.

5 Nederlandse kampioenschappen
Veel fans hebben hun nationale en internationale urban sporthelden gezien en soms zelfs ontmoet. Veel van de grote namen kwamen voor de nationale kampioenschappen. Er vonden maar liefst 5 NK’s plaats; het NK inlineskaten park, het NK 3×3 basketbal (jeugd en volwassenen), het NK Panna Knock Out en het NK BMX Dirt. Tijdens deze kampioenschappen konden ook Amsterdamse talenten schitteren voor een groot publiek.

Wheelchair skills event
Een bijzonder evenement was het Wheelchair skills event. Rolstoelgebruikers van alle leeftijden kregen tips en tricks voor een zelfstandiger leven in de rolstoel en voor de experts was er een WheelchairMX wedstrijd in skatepark Zeeburgereiland. Grondlegger van de WCMX-community David Lebuser (uit Duitsland) gaf gedurende de dag verschillende workshops aan alle belangstellenden. Zowel kinderen als volwassenen waren actief betrokken bij het event en genoten zichtbaar.
Kees-Jan van der Klooster (Wheelchair Skills Team): “Rolstoel rijden mag ook gewoon leuk zijn!”

Soulcycle Best of Marnix
Eén van de grootste publiekstrekkers van de USWA was het BMX freestyle spektakel ‘Soulcycle Best of Marnix – Dive Deep’ in de Marnix Bowl. Het was de zesde keer dat Soulcycle schitterde op de USWA, en het was een knipoog naar hun allereerste editie in 2016, die ook begon bij de legendarische Marnix Bowl.
Meer dan 40 deelnemers, variërend van 8-jarige jonge shredders tot doorgewinterde rijders in de veertig, streden heftig in vijf categorieën: onder 16, boven 16, vrouwen, pro en de explosieve best trick competitie. Intense competitie en onvergetelijke prestaties leverden voor publiek een sensationele show op. Elkaar aanmoedigen en deel uitmaken van deze geweldige gemeenschap was belangrijker dan winnen.

Jaarlijks hoogtepunt voor urban sporters
Veel van deze sporten hebben geen reguliere competities of wedstrijden, zoals bij verenigingssporten. Urban sporters kijken dus het hele jaar uit naar dit hoogtepunt in Amsterdam. De USWA geeft hen, maar ook de ‘gewone’ urban sporters een podium voor hun jaarlijkse hoogtepunt.

Capital of urban sports
We kijken kortom terug op een zeer succesvol evenement en bedanken graag de Amsterdamse urban sport communities en -aanbieders die de USWA tot zo’n groot succes hebben gemaakt. Ze hebben veel mensen – zowel online als offline – geïnspireerd en geënthousiasmeerd.
We zijn inmiddels met een aantal belangrijke urban sport communities en -aanbieders in gesprek over een duurzame voortzetting van dit evenement in de toekomst. Maar misschien worden de komende jaren nog wel meer podia voor de urban sports gecreëerd. Door de intensieve samenwerking hebben zij namelijk ook geleerd om zelf een geslaagd evenement te organiseren. Amsterdam zal zo ook in de toekomst the capital of urban sports blijven!

Bekijk hier het filmverslag van de USWA 2023

Meer bekijken?

Meer Nieuws

Urban Sports Week Amsterdam van 25 augustus tot 3 september 2023

Urban Sports Week Amsterdam van 25 augustus tot 3 september 2023

Hoogtepunten van de afgelopen dagen

Hoogtepunten van de afgelopen dagen

Urban Sports Week in Nieuw-West

Urban Sports Week in Nieuw-West