Calisthenics 

Calisthenics (Amerikaans Engels) of callisthenics (Brits Engels) is een vorm van krachttraining die bestaat uit een verscheidenheid aan bewegingen die grote spiergroepen (grove motorische bewegingen) trainen, zoals staan, grijpen, duwen, enz.

Deze oefeningen worden vaak ritmisch en met minimale hulpmiddelen uitgevoerd, als lichaamsgewichtoefeningen. Ze zijn bedoeld om kracht, conditie en flexibiliteit te vergroten door middel van bewegingen zoals trekken, duwen, buigen, springen of zwaaien, waarbij het eigen lichaamsgewicht als weerstand wordt gebruikt. Calisthenics kan de voordelen bieden van spier- en aerobe conditie, naast het verbeteren van psychomotorische vaardigheden zoals balans, behendigheid en coördinatie.

Urban calisthenics is een vorm van Street Workout; calisthenicsgroepen voeren oefenroutines uit in stedelijke gebieden. Individuen en groepen trainen om geavanceerde calisthenicsvaardigheden uit te voeren zoals muscle-ups, hefbomen en verschillende freestyle bewegingen zoals spins en flips.

Sportteams en militaire eenheden doen vaak groepsfitness onder leiding van een leider als een vorm van gesynchroniseerde fysieke training (vaak inclusief een aangepaste “vraag en antwoord” routine) om de groepscohesie en discipline te vergroten. Calisthenics is ook populair als onderdeel van lichamelijke opvoeding op lagere en middelbare scholen over een groot deel van de wereld.

Naast algemene fitheid worden gymnastiekoefeningen vaak gebruikt als fysieke basisevaluaties voor militaire organisaties over de hele wereld. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in de U.S. Army Physical Fitness Test en de U.S.M.C. Physical Fitness Test.

Meer Sporten

3×3 Basketball

3×3 Basketball

BMX

BMX

Breaking

Breaking